<strong>Suvremena alternativna metoda terapije – Visceralna osteopatska manipulacija </strong>

Suvremena alternativna metoda terapije – Visceralna osteopatska manipulacija 

Autor metode "Visceralne manipulacije", je osnivač Barral instituta (SAD-Francuska) Jean-Pierre Barral.

"Cilj visceralne manipulacije je ponovno stvoriti, uskladiti i poboljšati proprioceptivnu komunikaciju u tijelu kako bi se ojačali mehanizmi održavanja zdravlja." --- Jean-Pierre Barral.

Sam izraz "visceralni" dolazi od latinskog. Utroba - označava utrobu (anatomski), utrobu, koja se odnosi na  unutarnje organe živog organizma u ljudskom tijelu.

Postoje sljedeći pojmovi: V. kostur, V. lubanja, V masnog tkiva, V. tkiva (fascija), vezivno tkivo, V. tekućina, V. mozak, V. organi

Što je visceralana manipulacija?

Autorova metodologija temelji se na inovativnoj teoriji da se svaki unutarnji organ okreće oko fiziološke osi.Temelji sena interakciji s visceralnim sustavom ljudske vitalne aktivnosti.

Zahvaljujući radiologu doktoru Sergeu Cohenu u Barral institutu, uspjeli su pokazati i potvrditi da su organi trbušne i zdjelične šupljine u neprestanim pokretima s vrlo preciznim osima i smjerovima.

Kada su upaljena, tkiva gube sposobnost normalnog kretanja. Prirodni proces popravka uključuje lokalne prekide u vlaknima i njihovu zamjenu relativno neelastičnim granulacijskim tkivom. To je osnova za koncept lokalnog sušenja tkiva. Različiti čimbenici, uključujući infekcije, izravnu traumu, cikličke pokrete, toksine iz okoliša i emocionalni stres, mogu izazvati upalu i restrikcije pokreta organa i fascija u tijelu.

Visceralna manipulacija je tehnika ručne terapije koja uključuje nježnu ciljanu primjenu sile za vraćanje  normalne pokretljivosti, tonusa unutarnjih tkiva, njihovog vezivnog tkiva, kao i drugih područja tijela u kojima jefiziološko kretanje narušeno.

Visceralna manipulacija naziva se kao tekuća osteopatija.

Osim visceralne osteopatije razvijene su i ostale osteopatske metode – rada na tijelu poput:

  • Strukturalna osteopatija (kiropraktičarske metode) podrazumijeva „namještanje“ karlice, kičme, kokcigealne kosti, ramena, kuka, koljena, temporo-mandibularnog zgloba (vilice), skočnog i ostalih zglobova.
  • Kranijalna osteopatija, koja se bavi tretmanima glave, traumama od incidenata, emocionalnim traumama, ima primjenu u pedijatriji, balansom lijeve i desne hemisfere, balansom tri dijafragme.

AUTORICA: Olha Huliaieva, praktičarka visceralne osteopatije

Olha Huliaieva – diplomirala je na State University „ Uzhorod National University“ na obrazovnom programu „Fizikalna terapija“ u području „Zdravstvene njege“

Pruža usluge visceralne osteopatije u Ortosan medical wellness centru.