isijas

Što je išijas i što pomaže u liječenju išijasa?

Što je išijas?

Išijas se odnosi na bolan i ponekad iscrpljujući skup simptoma koji se općenito osjećaju kroz donji dio leđa, stražnjicu i nogu. To je uzrokovano iritacijom ili kompresijom išijatičnog živca. Išijatični živac ima svoje korijene u donjem dijelu leđa i najveći je pojedinačni živac u tijelu. U svojoj najvećoj  debljini ima približno 2 cm u promjeru i njegova je funkcija da izravno i neizravno inervira velika područja donjeg dijela tijela.

Funkcija živaca

Živčani sustav vrlo je složena mreža koja prenosi signale do i od mozga do različitih dijelova tijela. Podijeljen je na dva dijela; središnji živčani sustav (CNS), koji uključuje mozak i leđnu moždinu, te periferni živčani sustav (PNS); sastoji se uglavnom od živaca  koja povezuju CNS s ostatkom tijela. Električni signali koji se šalju do i od CNS-a do PNS-a omogućuju nam da koordiniramo svoje pokrete, komuniciramo senzorne informacije i reguliramo i kontroliramo svoja tijela u smislu misli, pokreta i automatskih odgovora.

Zašto je išijas bolan i koji su njegovi simptomi?

Išijatični živac značajan je živac unutar živčanog sustava. Njegovi korijeni se formiraju od L4 do S3 regije kralježnice, gdje se skup živčanih vlakana proteže iz leđne moždine. U osnovi povezuje leđnu moždinu s velikim područjima potkoljenice i stražnjice, uključujući kožu i mišiće bedara, nogu i stopala. Ako je išijatični živac oštećen, prikliješten ili nadražen, može proizvesti niz bolnih simptoma. Oni variraju od osjećaja obamrlosti, bockanja ili bockanja, do oštrih bolova koji žare, a koji se obično osjećaju kroz stražnjicu i šire se u nogu. Bol u nozi je u većini slučajeva jednostrana, jer se išijas rijetko javlja u obje noge. Oštra, bolna bol i utrnulost često se navode u zahvaćenoj nozi, a za neke ljude bol se pogoršava kada stoje i hodaju.

Simptomi išijasa mogu biti vrlo uznemirujući, ozbiljno utječući na svakodnevnu rutinu i kvalitetu života pojedinca. Jednostavne aktivnosti poput kratke šetnje, ulaska i izlaska iz automobila ili vožnje javnim prijevozom mogu biti izrazito bolne i neugodne.

Dijagnoza

Išijas se obično dijagnosticira na temelju anamneze  (subjektivnog opisa simptoma) i fizičkog pregleda. Tijekom fizičkog pregleda, zdravstveni djelatnik može koristiti i druge niz dijagnostičkih testova kao što su test istezanja živaca (laseg), test motoričke slabosti, test refleksa tetiva i test gubitka osjeta, kako bi pomogao u postavljanju čvrste dijagnoze. Među dijagnostičkim metodama provodi se MR (magnetska rezonancija) i EMG (elektromiografija)

Uzroci išijasa

Išijas se obično manifestira kada okolne strukture mekog tkiva ili kosti zadiru u išijatični živac kao što postoji u leđnoj moždini, uzrokujući iritaciju ili kompresiju korijena živca.

Među uzrocima moguće je da išijas nastane kod:

Degeneracija lumbalnog diska - Disk hernija, zbog degenerativnih promjena (istrošenost) jedan je od najčešće navođenih uzroka išijasa. Naši intervertebralni diskovi služe za amortizaciju udaraca tijekom svakodnevnog kretanja i sprječavanje kontakta kralježaka i međusobnog brušenja. Ovi diskovi izrađeni su od čvrstog vlaknastog vanjskog materijala koji štiti mekšu želatinastu tvar jezgre. Trošenje i degeneracija zbog prirodnog procesa starenja mogu uzrokovati da se naši diskovi isuše i izgube visinu, čineći ih sklonijima napuknućima i poderotinama, to je poznato kao diskus hernija. Kada dođe do puknuća ili puknuća, željenasti materijal unutarnjeg dijela diska može iscuriti i stisnuti obližnje živčane strukture, uzrokujući bolne simptome.

Spondilolisteza - Ovo opisuje stanje u kojem jedan od kralješaka sklizne prema naprijed, a može se pojaviti na bilo kojem mjestu duž kralježnice, ali je češći u donjem dijelu leđa i, ovisno o točnoj lokaciji, može uzrokovati išijas.

Trudnoća - Tijekom trudnoće, hormonske promjene uzrokuju omekšavanje i istezanje ligamenata u pripremi za porod. To može uzrokovati opću bol u leđima, au nekim slučajevima može rezultirati kompresijom ili iritacijom išijatičnog živca.

Crvene zastave ili upozorenja pri dijagnosticiranju išijasa

Ako su simptomi išijasa popraćeni vrućicom, neobjašnjivim gubitkom težine, gubitkom osjeta u nogama, disfunkcijom mokraćnog mjehura ili crijeva, utrnulošću oko genitalija, disfunkcijom spolnih organa, vidljivim oteklinama i jakom boli;  to može biti pokazatelj ozbiljnije osnovne patologije kao što je rak, infekcija, prijelom kralješka ili sindrom cauda equina.

Liječenje išijasa

Dr Mileusnić, spec.ortoped koji je radni vijek proveo u Klinici za ortopediju Lovran, a sada nudi usluge „drugog mišljenja“ i kiropraktiku  u Ortosan medical wellness centru u Opatiji navodi: „Išijas će se često poboljšati sam od sebe unutar 4 do 6 tjedana nakon konzervativnog plana liječenja vježbanja, fizioterapije i liječenja boli. Većina ljudi s išijasom ne zahtijeva operaciju, budući da je u mnogim slučajevima uzrok išijasa diskus hernija, a materijal diska obično s vremenom atrofira ili se pritisnuti korijen živca pomakne za nekoliko milimetara – uslijed čega se simptomi povlače.“

Dr. Milesunić nastavlja sa savjetima: „Tijekom razdoblja oporavka važno je pokušati ostati fizički aktivan i nastaviti sa svakodnevnim rutinama što je više moguće. Konzervativne metode liječenja (fizikalna terapija i kiropraktika) u biti imaju za cilj ublažiti bol i održati pokretljivost i funkciju, dok se iritacija ili kompresija na išijatični živac sne smanji ili nestane. U nekim slučajevima, išijas može trajati dulje i postati kroničan, a uzrok toga će zahtijevati daljnje ispitivanje i hitnu medicinsku intervenciju ako su prisutne bilo kakve crvene zastavice“.

Fizioterapija i kiropraktika išijasa

Fizioterapija ima temeljnu ulogu u liječenju išijasa. Ciljane vježbe i manualna terapija mekih česti - pomažu ojačati, istegnuti i mobilizirati strukture mekog tkiva u donjem dijelu leđa i trbuhu, zdjelici do stražnjice, bedara i potkoljenica. To će pomoći ublažiti bolne simptome, smanjiti mišićni spazam, vratiti kretanje i pokretljivost te poboljšati držanje, snagu i stabilnost tijela, što je važno tijekom i nakon rehabilitacije. Poboljšana snaga i pokretljivost također pomažu u stvaranju boljeg okruženja unutar donjeg dijela leđa koje potiče zacjeljivanje svih oštećenih struktura mekog tkiva, smanjujući daljnju iritaciju ili kompresiju na bedreni živac.

 

 

Naše usluge – Ortosan medical wellness centar

Naši visoko iskusni fizioterapeuti pomažu u širokom rasponu bolnih stanja uključujući išijas. Radimo s pojedincima kako bismo izradili prilagođeni plan tretmana koji ima za cilj ublažiti bol, poboljšati snagu, pokretljivost i držanje kako bi se pacijenti vratili normalnim aktivnostima i kako bi se spriječilo ponavljanje epizoda u budućnosti.

Za više informacija o našim uslugama ili za razgovor s članom našeg tima, kontaktirajte nas na telefon 051 293 851, mob. 091 7621 330. Također tretman i termin usluge možete rezervirati mailom.