rucna limfna drenaza

Primjena ručne limfne drenaže

Tehnike ručne limfne drenaže su osmišljene kako bi se poboljšao protok limfe i međustanične tekućine.

INDIKACIJE RUČNE LIMFNE DRENAŽE

Budući da postoji veoma malo kontraindikacija za manualnu limfnu drenažu ona se koristi u tretmanu mnogih patoloških procesa. Limfna drenaža je dobar način za aktiviranje limfnog sustava, posebno kad je transportni kapacitet limfnih žila smanjen zbog ranijih kirurških zahvata ili terapije zračenjem.

U terapiji limfedema drenaža se koristi kao metoda manualne terapije kojom fizioterapeut uspješno preusmjerava limfnu cirkulaciju kako bi dopustio za područje oticanja cirkulaciju limfe u većem volumenu i s manjim naporom.

Uz to drenažne tehnike se koriste za ublažavanje dugotrajnih ožiljaka i zadebljanja kože kao i za povećanje imuniteta u zahvaćenom ekstremitetu. Kao dio kompletne dekongestivne terapije limfedema učinci drenaže su produženi i vraćaju ekstremitetu normalan izgled i funkciju.

Ručna limfna drenaža kao zasebna tehnika može se također iskoristiti s puno uspjeha u mnogim stanjima koja nisu povezana sa limfedemom.

Indikacije: limfedem, lipedem, flebo-limfostatički edem ( uznapredovali venski edem i limfedem ), kombinirani oblik limfedema, lipedema, venskog edema, ciklički idiopatski edem, limfostatička encefalopatija ( kombinirana sa vježbama disanja ), limfostatička enteropatija  ( kombinirana sa dijetom ), posttraumatski edem, postkirurški edem ( npr. face lifting, liposukcija, smanjenje ili povećanje grudi ), mb. Sudeck, upalni reumatizam, migrene, glavobolje, sinusna glavobolja, sklerodermija, kronični umor, fibromialgija, opća relaksacija, detoksikacija kože i površinskih fascija.

KONTRAINDIKACIJE RUČNE LIMFNE DRENAŽE

Tehnike ručne limfne drenaže nisu indicirane za sve osobe. Da bi se primijenile ove tehnike fizioterapeut mora biti u kontaktu sa liječnikom koji prati pacijenta i upoznat je sa stanjem limfedema i procesom bolesti, kako bi se spriječile moguće komplikacije zbog kojih se ne bi mogla primijeniti drenaža prema standardnom protokolu.

Opće kontraindikacije: akutne infekcije bilo koje vrste, kardijalni edem, maligna bolest ( relativna            KI ), bubrežna disfunkcija, akutna duboka venska tromboza.

Limfna drenaža vrata: sve opće kontraindikacije, srčana aritmija, pacijenti stariji od 60 g. ( relativna           KI ), hipertireoza, hipotireoza, preosjetljivost karotida.

Limfna drenaža abdomena: sve opće kontraindikacije, trudnoća, razdoblje menstruacije, nedavna operacija na abdomenu, radijacijska fibroza, radijacijski kolitis, radijacijski cistitis, poslije duboke venske tromboze ( područja zdjelice ), Chronova bolest, divertikulitis, ciroza jetre, neobjašnjivi bolovi, aortalna aneurizma ( bolovi u križima, jake pulzacije aorte ).

Autor: Jelena Skočić, bacc. fizioterapije, predavačica i mentorica u Učilištu Lovran i fizioterapeutkinja u Ortosan medical wellnessu  

IZVOR: https://wellness.hr/primjena-rucne-limfne-drenaze/