Klasična masaža kroz povijest

klasicna masaza kroz povijest

Osnova svake masaže je dodir. Dodir kao oblik komunikacije koja putem vješto oblikovanih i artikuliranih pokreta djeluje blagotvorno na tijelo čovjeka. Riječ je o jednoj od najstarijih terapija na svijetu, a prakticirali su je gotovo sve razvijene drevne civilizacije. 

ZAŠTO ‘ŠVEDSKA’?

U 19 st. masaža se u Europi spominje i istražuje kao medicinska metoda. Upravo je švedski liječnik – Perh Henrik Ling (1776. – 1839. godine), razvio tehniku, poznatu pod imenom “švedska masaža”, koja je obuhvaćala i medicinsku gimnastiku, s podvrstama poput: edukativne, vojne, medicinske i estetske. Od njegovog doba masaža se jako raširila u Europi, nastale su brojne škole, instituti i lječilišta.

Masaža mijenja fiziologiju ili funkcionalnu sposobnost pojedinih tkiva, organa, organskih sustava i organizma kao cjeline.

U Nizozemskoj je dr. Johan Mezger ( 1839. – 1909. ), prvi predstavio masažu kao znanstvenu medicinsku disciplinu i tehniku. Von Mosengeil je opisao Merzgerove pokrete, te od njegovih opisa potječu francuski nazivi za pokrete masaže: effleurage, friction, petrissage, tapotement.

U isto vrijeme (1859 – 1907) u Njemačkoj je dr. Albert Hoffa, također postavio medicinske temelje masaži – autor je medicinske knjige ” Technic der Massage”.

GLAĐENJE, GNIJEČENJE, TRLJANJE, UDARANJE…

Još su 1876. utemeljeni osnovne masažne tehnike klasične ručne masaže, a radi se o pokretima koji se međusobno razlikuju po jačini pritiska, smjeru, brzini, te upotrebi određenih dijelova ruke za određeni pokret. Kažu oni koji znaju, da masažom mehanički i refleksno utječemo na cjelokupno zdravlje organizma (psihičko i fizičko). Masaža mijenja fiziologiju ili funkcionalnu sposobnost pojedinih tkiva, organa, organskih sustava i organizma kao cjeline.

Naučite tehniku klasične masaže, u sklopu programa za Wellness terapeute, Učilišta Lovran- Wellness Akademije. Više informacija na OVDJE.

Autor: Wellness.hr/ Predavanja za Wellness terapeute Wellness akademije.

Foto by: http://www.macrohealth.net