dani kineske medicine

Kako djeluje akupunktura?

Stimulacija određenih mjesta na površini tijela ima izražen inhibicijski utjecaj na bol. Akupunkturne točke Kinezima su poznate već dugi niz godina. Njihovu valjanost u kontroli boli potvrdili su brojni istraživači i praktičari akupunkture. 

Jedan eksperimentalno dobro dokumentiran mehanizam za ublažavanje boli akupunkturom je modulacija razine endorfina. Akupunkturom se prvenstveno postiže inaktivacija izvora boli, te ublažava svijest o boli.

akupunktora krizoboljaakupunktora meridijani

U literaturi je objavljeno više studija o terapiji lijekovima protiv bolova i akupunkturom. Ove studije pokazuju komparativnu učinkovitost akupunkture u liječenju bolova u leđima, zglobovima, glavobolji, neuralgiji živaca, bolovi u temporomandibularnom zglobu.

Akupunkturne točke se stimuliraju 20-30 minuta nakon umetanja igle, a točke se izabiru nakon pulsne dijagnostike i na temelju lokacije boli, jačine i medicinske dijagnoze.

Dokazi o učincima akupunkture na bol sastoje se od izravnog promatranja promjene praga boli i neizravnih dokaza iz aktivnosti neurotransmitera.